Recensioner

Oskuldsfullt ekivokt
Bo Löfvendahl, 30 oktober 2012 kl 01:00
Show
Alla Luks leder och regisserar …… Opera light och spelar på Boulevardteatern samt på turnéer över landet. ”Lite galet, lite naket och mycket underhållande” utlovar affischerna, och det stämmer rätt bra för denna oskuldsfullt ekivoka föreställning.
Även förra årets uppsättning ”Opera light l’amour” hade vissa inslag av kärlek och pikanterier, med den nya går mer rakt på sak och kallas ”Cabaret burlesque”, vilket brukar syfta på shower med en viss mängd nakenhet och mycket ironisk distans – inom anständighetens gränser förstås. Alla Luks framträder som frejdig bordellmadam på röd soffa, där hon presenterar sin lättklädda ”änglar”.
Bland dem finns Mattias Nilsson, som leverar katalogarian ur ”Don Juan” flyttad till Stockholmsmiljö, och Elsa Ridderstedt som gör Bernsteins ”Glitter and be gay” till sin, fullhängd med juveler. Karin Nybom visar barockmusikens eggande kvalitéer och prisar ”små söta pojkar i trikå” i en duett ur ”Cirkusprinsessan”. De traditionella könsperspektiven blir ofta elegant omvända, hela tiden med finess och gott humör.
…..full fart, med en rapp blandning av operett, musikal och opera.

Orkestern består av skicklige pianisten Eric Skarby (”man behöver en man med flinka fingrar”, säger Alla Luks menande). Han visar även sångliga kvalitéer när han brister ut i ”I am wailing”.

___________________________________

Text och foto: Magnus Karlsson. Publicerad 2012-09-24 00:00, uppdaterad 2012-09-24
Opera Light

Det var kärlek i går på bryggaren i Västervik, kärlek i alla dess former och skepnader. Att förklara kärlek är inte lätt men det är som en mystisk känsla som kan drabba vem som helst när som helst i livet, som någon ur ensemblen sa. I samarbete med Västerviks Riksteaterförening sattes föreställningen Opera Light L´amour upp. En proffsig ensemble med stora erfarenheter inom opera, musikal och skådespeleri. Många av dem har uppträtt på de stora scenerna i Sverige och stora delar av Europa.

Ljuset dämpades i salongen och det enda man såg på scenen var en flygel, en röd matta och en kandelaber med levande ljus. Pianisten Eric Skarby började spela på sin flygel och in kom de fantastiska sångarna på rad i ett nummer med cabarékänsla. Detta satte tonen på föreställningen som skulle komma att bli högt över mina förväntningar.

Det var musik från kända operor och musikaler som Cosi fan tutte, West side story, Barberaren från Sevilla, Sound of music och många fler men också för mig okända stycken med den gemensamma nämnaren att det handlade om just kärlek. Hur fantastisk den kan vara, omtumlande men också svår och jobbig.

Artisterna var självklara på scenen med en härlig närvaro och med röster av världsklass. Man blandade allvar med humor på ett utsökt sett och man rycktes med i handlingen. Deras röster var kraftfulla och fyllde stora salen i bryggaren utan mikrofoner och högtalare med piano som enda ackompanjemang.

Mellan akterna och ombyte av kläder äntrade balettdansparet Vecislav Ruza och Dana Cinne scenen. Deras små dansnummer var en fröjd att se, de rörde sig lätt över scenen och det kändes som om deras kroppar ibland var ett. Jag har inte mycket erfarenhet av balett men det enda jag kan komma på att skriva är att jag tyckte var väldigt vackert.

//

Säkert förvaltat operettarv

10 november 2011 kl 14:35 Show Opera light l’amour Boulevardteatern

Här är vi alla primadonnor! sjunger Opera light-ensemblen, en av de grupper som förvaltar arvet efter operettdrottningen Annelie Kinnunen. Liksom på hennes tid använder de Boulevardteatern för sina dagföreställningar med blandat program. Ledare är en av Kinnunens primadonnor, den ryskt skolade Alla Luks.

Det är en scenisk värld som är tydligt tillbakablickande, men även där förändras tiderna. I det nya programmet har operetten delvis fått ge vika för klassisk musikalmusik, men här finns också en del operapärlor – ungefär den repertoar man kan höra i det populära radioprogrammet Eldeman i P2.

Jämfört med förra årets ganska vilsna uppsättning har Opera light utvecklats och blivit säkrare. Scenografin är enkel men stilfull: en enorm kandelaber, en röd matta på snedden över scenen, en blänkande vit stol. Snygga kläder. Nu består orkestern bara av piano, vilket inte alls låter torftigt när Eric Skarby släpper loss tangenterna.

Melodier ur Kiss me Kate, West Side story, Carmen och Sound of music följer i rask takt. Framförandet bygger ofta på välbekanta schabloner, framförda med glad självironi och tät publikkontakt.

Sångligt bärs ensemblen upp av charmörbarytonen Mattias Nilsson, medan Lars Fager håller ihop det hela med stockholmskt påhittiga revynummer. Karin Nyboms goda humör bär upp flera av musikalmelodierna, medan teaterdirektör Alla Luks själv kommer allra bäst till sin rätt i ryska nummer som Svarta ögon. Med Andrej Bond och Dana Cinne har Opera light dessutom riktiga dansare till sitt förfogande, i en glidande koreografi som påminner rätt mycket om konståkning.

  •  
  •  

Bo Löfvendahl

http://www.svd.se/kultur/scen/sakert-forvaltat-operettarv_6625598.svd?voted=1321034220007

2011-10-05 | ÖRNSKÖLDSVIK [891 30]

I Söndags gästade sällskapet Opera LIGHT Folkan i Ö-vik.
Nånting så härligt, underbart roande att hamna i Operettens förtrollade värld.
Kiss me Kate, Sigismund ur Vita hästen, O sole mio, Czardas ur Läderlappen, Portpurri ur Fantomen på Opera, Portpurri ur Sound of Music, Viljasången ur Glada änkan, ést Magnifique, Ögon tala ur Glada änkan, Can-Can ur Orfeus i underjorden, Do Re Mi ur Sound of Music m.fl. fantastiska örhängen från våra klassiska operetter.

Otroligt skickliga dansare, Dana från Lettland och Andrej från Ryssland, helt suveräna!

Vackra kläder, glitter, glamour och fullfjädarade artister, proffs!

Vi som fick vara med om den musikaliska höjdarkväll tackar och bockar och hoppas
på fler liknade föreställningar i Ö-vik.

Det blir 5 stjärnor-Toppklass!

Åke Westerlind

Karin Nyblom, vilken ”skön pipa”, hon sjöng så man var rädd kristallkronan skulle spricka.

 

Hela ensemblen dansar och sjunger

 

Dana Cinne från Lettland och Andrej Bond från Ryssland var ett suveränt danspar.Foton:Å.Westerlind

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.